Nog geen reacties

Wijkplaats wordt energieproducent

De Wijkplaats is sinds kort een energieproducent. De twintig zonnepanelen die vorige maand op het dak werden gelegd, zorgen daarvoor. Met deze panelen produceert De Wijkplaats ongeveer de helft van wat er jaarlijks nodig is aan stroom voor het buurtcentrum waarin wij ook onze kerkdiensten houden.

Het initiatief voor de plaatsing van de zonnepanelen kwam vanuit onze kerk. De plaatsing van de zonnepanelen past in ons streven om een Groene Kerk te zijn. Dat houdt in dat we als kerk beloofd hebben om er door ons doen en laten aan bij te dragen dat de wereld duurzamer en rechtvaardiger wordt. De zonnepanelen dragen hier aan bij, doordat er door de plaatsing van de panelen weer een beetje minder stroom hoeft te worden opgewekt door middel van bijvoorbeeld kolen of gas.

We hebben de zonnepanelen gekocht via de collectieve zonnepanelenactie Zonnig 030 van de Utrechtse energiecoöperatie Energie U. Rianne Bakker-Mansvelder zet zich in voor Energie U en is ook lid van onze kerk. Zij vindt het een goede zaak dat het tot nu toe lege dak van De Wijkplaats is benut. “Als we in Nederland energieneutraal willen wonen dan hebben we ongeveer 59.000 windmolens, zonnepanelen op alle woonhuizen en zonnepanelen op 10% van alle landbouwareaal nodig. Kortom, we hebben alle lege daken nodig. Fijn voor ons en voor onze kinderen dus, deze zonnepanelen!”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.