Nog geen reacties

Wij zijn de website

Het is een interessant proces, zo’n website maken. Je gaat met een aantal gemeenteleden bij elkaar zitten, een groot whiteboard bij de hand, post-it’s met allerlei hippe kreten erop als ‘embedded’ – ‘blog’ – ‘tagcloud’ en andere anglicismen waar we maar moeilijk een normaal Nederlands woord voor kunnen vinden. Je steekt de koppen bij elkaar en aan het eind van de bezwete avond heb je het begin bedacht. Zo moet het worden. Zo moet het eruit gaan zien. Als we dit doen, dan is de website helemaal ‘ons’ – dan herkennen we daar wie wij zijn… of willen zijn.
En nu is ‘tie er dan. Onze website. Ik hang er wat rond, bekijk alles nog eens goed, glimlach om de foto’s, geniet van de strakke vormgeving, en dwaal weg in teksten die zeggen wie wij zijn, wat we doen, en waarom je toch echt eens bij ons langs moet komen. Schrijf die laatste woorden die ik nog moest schrijven. En neem dan een moment om achterover te leunen in mijn stoel en bedenk: wij zijn de website. Wij hebben geen website, wij zijn de website.
Nou ja. Niet helemaal. Maar toch, wanneer je in onze wijk komt wonen en op zoek bent naar een kerk – waar kijk je dan eerst? Bij mij zou dat ongeveer zo gaan: ik pak mijn smartphone, spreek in ‘kerk in utrecht’, en kijk wat Google mij voor deze zondag aanraadt. En wie weet, kom ik op deze website terecht. Kijk rond, lees, zie wanneer de dienst begint. Wanneer de website – of het begintijd van de dienst – mij niet aanspreekt, google ik verder. Want wij zijn onze website.
Goed nieuws. Vanaf nu zijn wij hip. We zijn een website die aan alles voldoet om mensen te trekken. Met strak design en gelikte foto’s. Pakkende URL en vet logo. Iedereen wil bij ons horen. Iedereen wil ons zijn. Straks komen ze in drommen naar ons toe.
Ken je dat verhaal, van die tollenaar en die Farizeeër? De één staat te bidden met zijn handen in de lucht, geeft hoog over zichzelf op tegenover God. De tollenaar staat verderop, gebogen, slaat zich op de borst en zegt: ‘God, wees mij zondaar genadig!’ En Jezus die zijn duim opsteekt over de laatste, en de eerste een spreekwoordelijke draai om de oren geeft.
Zou God ons ook googelen? Hoofdschuddend ons strakke design en gelikte foto’s bekijken? En zou hij dan denken: ‘Nou, iets nederiger kan ook wel’?
Eigenlijk moet er een disclaimer komen op de homepage: ‘Op de website behaalde hipheid biedt geen garantie voor de werkelijkheid.’
Want, beste bezoeker, zo strak, gelikt en vet als onze site is, zijn wij heus niet. Nog langer niet, en misschien worden we het wel nooit. Vergeet de titel, vergeet deze website, en kom langs. Zie hoe onze voorganger zijn preek vergeet. Zie onze beamer uitvallen op onhandige momenten. Zie hoe wij kuchen op de verkeerde momenten. Hoe vals we soms zingen. Hoe onopgevoed onze kinderen zijn. Zie hoe we samen de troep op moeten ruimen. Zie hoe we koffie morsen en koekjes kruimelen. Zie hoe oubollig onze gordijnen zijn. Zie hoe de meeste van ons lang niet zo knap zijn als de mensen op deze website. We zijn eigenlijk überhaupt niet zo hip. Behalve (binnenkort) de WC’s. Die zijn wel echt hip. Beloofd.
De rest wordt nog aan gewerkt. Geloof ik. Ach. We hebben het nu ook al goed.
Je bent van harte welkom.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.