Ghanese kerk
Kerk Utrecht-West
kerk Utrecht

De Protestantse Gemeente Utrecht onderhoudt een vriendschapsband met de La Nativity Presbyterian Chuch in de Ghanese hoofdstad Accra. Deze band ontstond aan het eind van de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen predikant David Kpobi een aantal jaren met zijn gezin in Nederland woonde en als missionair predikant werkte bij kerken die later opgegaan zijn in onze huidige wijkgemeente. Na zijn terugkeer naar Ghana in 1991 bestond het verlangen om de banden die tussen Nederland en Ghana waren ontstaan te behouden. Zo ontstond het contact met de La Nativity Church, waar dominee Kpobi voor zijn komst naar Nederland als predikant aan verbonden was.

Doel van de vriendschapsband is elkaar te ondersteunen in het geloof in Jezus Christus en van elkaar te leren als het gaat om de praktische uitwerking hiervan. Om de vriendschapsband te ontwikkelen, begonnen we met bezoeken over een weer. Tijdens de bezoeken verblijven de gasten in gastgezinnen. Zo krijgen de delegatieleden een goed beeld van het dagelijks leven in Utrecht of Accra en van de rol die het geloof hierin speelt.

Het eerste bezoek vond in 1994 plaats, van een Utrechtse delegatie aan Accra. Sindsdien hebben meer dan vijftien bezoeken over en weer plaatsgevonden. Het meest recente bezoek van een delegatie uit Utrecht was in de zomer van 2018. In de zomer van 2019 was er een extra grote delegatie van tien mensen uit Ghana op bezoek, om in Utrecht samen het vijfentwintigjarig bestaan van de vriendschapsband te vieren. David Kpobi was als speciale gast een van de delegatieleden. Meer over dit jubileumbezoek lees je hier.

Tussen de bezoeken door houden we de band levend door op elkaar afgestemde kerkdiensten en nieuwsbrieven en via de gezamenlijke Facebookpagina en Whatsapp-groep. In beide kerken is een comité dat de band praktisch vormgeeft en de bezoeken organiseert. Zij hebben onderling regelmatig contact.