Nog geen reacties

Programma Utrecht Lezingen Seizoen 2017-2018

In Parc Transwijk vindt een lezingenserie plaats waarbij u van harte welkom bent.

Op 27 september openen we het seizoen met dr. Sabine Hiebsch, over: “Wat u beslist over Luther moet weten”. Dit jaar is het 500 jaar geleden dat Luther zijn 95 stellingen aan de slotkapel in Wittenberg spijkerde. Behalve zijn kritiek op de theologie, de misstanden in de Katholieke kerk en de Reformatie, heeft hij daarnaast een grote bijdrage geleverd aan de geboorte van een nieuwe tijd.

Op 25 oktober houdt drs. Max Andela zijn lezing over Het Derde Rijk. Nazi-Duitsland, de nachtmerrie voor Europa. Hitler grijpt in 1933 de macht in een verdeeld en verarmd Duitsland. Hij belooft werk en welvaart. De bevolking volgt en gelooft hem. Hoe kan een samenleving zo snel nazificeren en er later even snel weer afstand van nemen?

Op 29 november laat drs. Josée Claassen, kunsthistorica, ons genieten van Kerst in beeld en klank. Al eeuwenlang wordt door kunstenaars en componisten de geboorte van Christus uitgebeeld. Zij maakten hun werken zo boeiend, omdat er steeds weer nieuwe aspecten werden toegevoegd. De prachtige voorstellingen die we kunnen bewonderen, worden omlijst door kerstmuziek van bekende componisten.

Op 24 januari kijken we met drs. Barry Heinrichs naar de prachtige beelden van beroemde collectie Hollandse Meesters uit de Hermitage, oogappels van de tsaren, die tijdelijk vanuit St.-Petersburg naar de Hermitage in Amsterdam is verhuisd. We zien beelden van werken van onze beroemdste schilders, zoals Rembrandt, Frans Hals, Jan Steen, en vele anderen.

Op 28 februari vertelt Dr. Rieke Leenders, antropologe, ons alles over de “Russische ziel”.Het conflict in de Oekraïne, opkomend nationalisme en Poetin als grote leider, daarover denken de Russen anders dan wij. Is dat typisch Russisch? Begrijpen wij de “Russische ziel?” We krijgen een dieper inzicht in de leefwereld van de Russen van nu en hun kijk op het verleden.

Op 28 maart gaat Prof. Jan Biessels, neuroloog in het UMC, in op de vraag Wat kunt u zelf doen om dementie te voorkomen. Fabels en feiten. Alzheimer veroorzaakt dementie. Maar schade aan de bloedvaten in de hersenen doet dat ook. We horen over de nieuwste ontwikkelingen, vertaald naar de dagelijkse praktijk. Mogelijkheden van behandeling van dementie komen uitvoerig aan de orde en er is volop gelegenheid tot het stellen van vragen.

Het programma is gericht op ouderen.

Plaats: Parc Transwijk, Hof van Transwijk 16 in Utrecht
Tijd: de zaal is open vanaf 13.30 uur. Aanvang lezing 14.00 uur.

De toegang en de koffie en thee zijn gratis, maar wij verwachten van zoveel mogelijk aanwezigen een bijdrage van minimaal vijf euro om de kosten te dekken. Iedereen is van harte welkom.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.