Nog geen reacties

Paulus geeft tips aan bijbelstudiegroep

In januari startte de bijbelstudiegroep Open Boek. In een half jaar lazen we de brief aan de Galaten en bespraken elke twee weken een gedeelte hiervan. Een bijkomend voordeel van een nieuwe gesprekskring is dat je andere gemeenteleden (beter) leert kennen. Gelukkig hebben we het getroffen met een perfecte groep: genoeg verschillend en genoeg gelijk om steeds interessante gesprekken en discussies te hebben met elkaar. Laat ik ook ieders kookkunsten niet vergeten te noemen. Het eten voorafgaand aan de bijbelstudie is al omgedoopt tot Open Kookboek.

Deze blog schrijf ik na onze laatste avond waarin we Galaten uitlazen. In de brief geeft Paulus de christenen in Galatië advies wat betreft de Joodse wetten. Misschien is advies niet het juiste woord. Paulus maakt duidelijk dat je als christen niet teveel waarde moet hechten aan de wet, door je te laten besnijden koop je geen ticket voor de hemel. Hij laat er geen gras over groeien: ‘Maar degenen die u in verwarring brengen zullen worden gestraft, wie ze ook zijn. (…) Ze moesten zich laten castreren, die onruststokers!’ (Galaten 5:10-12)

Het afgelopen half jaar spraken we vaak over de betekenis van de woorden van Paulus. Wat bedoelde hij ermee, wat betekent dat dan voor ons en wat staat er eigenlijk in de verschillende vertalingen? Soms bespraken we slechts een paar verzen in een uur.

De laatste avond hebben we anders aangepakt en ons afgevraagd: wat uit de Galaten-brief zou Paulus ook aan de wijkgemeente Utrecht-west kunnen hebben geschreven? Welke van Paulus’ punten zijn aandachtspunten in onze gemeente? Wat zou er in een brief aan onze gemeente moeten staan?

gesprekskring

Degene die de avond had voorbereid had al Paulus’ adviezen, standpunten en waarschuwingen apart genoteerd op papiertjes. Per briefje bespraken we of dit punt ook voor onze gemeente van toepassing is. Vervolgens kwam dit papiertje met een stelling meer in de buurt van ‘zeker niet in de brief’ of ‘zeker wel in de brief’ te liggen.

Een paar voorbeelden. Het briefje ‘elkaar aanvliegen’ (Galaten 5:15) lag uiterst links bij ‘zeker niet in de brief’. We vliegen elkaar zelden in de haren. Geen agressiviteit. Gek genoeg lag het briefje met ‘Ontucht, zedeloosheid, losbandigheid’ (Galaten 5:19) een stuk verder naar rechts. Waarom? Niet omdat we dachten dat er nu zoveel zedeloosheid is binnen onze kerk, maar wel omdat het zelden ter sprake komt, een taboe. Alsof dit verhoord werd, had de volgende kerkdienst juist het thema ‘seks’.

Kortom, een hele interessante werkvorm na het lezen van dit bijbelboek, ook om het in onze tijd te plaatsen. Volgend seizoen gaan we met dezelfde groep verder met een ander bijbelboek. Ik ben benieuwd wat er dan uitkomt!

Na zo’n promotiepraatje voor een bijbelstudiegroep willen jullie dit natuurlijk allemaal. Ik heb al vernomen dat er een aantal geïnteresseerden zijn! Bij genoeg animo kan er een nieuwe groep worden gestart. Wil je meedoen? Mail dan naar Joke (ouderling kringen) via kringen@kerkutrechtwest.nl

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.