Nog geen reacties

Kerkleden halen Geest uit de fles

Een nieuwe fiets, een dagje uit voor het gezin van een bijstandsmoeder en een patatje eten met de Straatnieuws-verkoper bij de plaatselijke supermarkt: het is een kleine greep uit de vele bestemmingen die gemeenteleden vonden voor de vijftig euro die ze vier weken geleden kregen van de diaconie. In de Pinksterdienst deelden zij hun ervaringen en gaven hiermee op dit feest van de Heilige Geest concrete voorbeelden van hoe je hem uit de fles (lees: buiten de muren van de kerk) kunt krijgen.

Hiermee werd de actie ‘Investeren in Gods Koninkrijk’ afgesloten. Vier weken geleden zette de diaconie een beweging in gang toen achttien gemeenteleden en de kinder- en tienergroep onverwacht een envelop met vijftig euro kregen met de opdracht deze uit te geven aan iets waarvan de wereld mooier en eerlijker wordt. Het doel was om te ervaren dat iedereen de mogelijkheid heeft om zijn omgeving te veranderen, zodat deze iets meer gaat lijken op Gods Koninkrijk van liefde en gerechtigheid.

Dat doel is in ruime mate bereikt. Er is van alles in gang gezet. Sommige ontvangers van de vijftig euro moesten wel een drempel over. Dat ervoer bijvoorbeeld Jade Haakman-Vening nadat zij had bedacht dat iemand uit haar wijk die ze vaag kende het geld goed zou kunnen gebruiken om eens iets leuks met haar kinderen te kunnen doen: “Een beetje ‘gek’ was het wel om zo op haar af te stappen en het geld te overhandigen met alle uitleg over ons project en mijn motivatie waarom ik het aan haar wilde geven – wat als ze dacht: “Ik ben geen ‘charity case'”? Maar ze was oprecht blij, gaf aan dat ze nooit zoiets verwacht had, vanwege onze meer oppervlakkige ‘hoi hallo’-relatie, en wilde graag laten weten wat ze er mee ging doen.”

Een ander gemeentelid investeert het geld in suikerbroden van zijn Friese vader. Deze wil hij vervolgens in de wijk verkopen. De opbrengst gaat naar Kika, dat onderzoek naar kanker bij kinderen financiert. De kinderen van de kindernevendienst kozen ervoor om het geld te geven aan Tertius Venter. Deze arts die vrijwillig werkt voor Mercy Ships was een aantal weken geleden in onze kerk te gast om te vertellen over het werk dat hij doet op een ziekenhuisschip dat aanmeert voor de kust van Afrikaanse landen om zorg te verlenen die daar vaak niet gegeven kan worden of onbetaalbaar is.

De actie ‘Investeren in Gods Koninkrijk’ is afgesloten, maar dat betekent natuurlijk niet dat we stoppen met het bouwen aan Gods Koninkrijk. Predikant Pim Brouwer zei: “Dit was eigenlijk oefenen. Je kunt die vijftig euro namelijk ook pinnen van je eigen bankrekening. Dan kun je weer verder!”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.