Nog geen reacties

Kerken ‘fantastisch stuk gereedschap’ voor een betere wereld

 

Overstappen op een ander merk koffie zorgt in menige kerk al voor een hoop commotie. “Kerkmensen houden graag de dingen bij het oude”, zegt activist en publicist Antonie Fountain hierover op de Groene Kerkendag die gisteren in Hoogland plaatsvond. “Maar verandering is echt niet erg.” Het is zelfs de kern van het christelijk geloof, zo betoogt hij tijdens de afsluiting van de door Kerkinactie en Tear jaarlijks georganiseerde conferentie waarop mensen uit kerken, en een enkele moskee, die werk willen maken van duurzaamheid elkaar ontmoeten en inspireren.

Wanneer Fountain zijn licht vermanende woorden uitspreekt, hebben de bezoekers van de Groene Kerkendag er al een hele dag vol toespraken en workshops op zitten. In de workshop ‘God in de supermarkt’ ontdekten veel deelnemers tot hun ontsteltenis dat het eten van een broodje kaas vanuit het perspectief van de CO2-uitstoot schadelijker is dan het verorberen van kipnuggets van vlees uit de bio-industrie. Het zette hen aan het denken of kaas wel zo’n goed alternatief is voor vlees, als duurzaamheid de reden is dat je minder vlees wilt gaan eten. Deze bezinning op de keuzes die de deelnemers maken bij het boodschappen doen, was precies wat workshopleider Alfred Slomp wilde bereiken. Die keuzes blijken namelijk vaak niet overeen te komen met wat we zeggen belangrijk te vinden.

Daar had Martine Vonk, milieuwetenschapper en lector ethiek en technologie aan de Saxion Hogeschool, eerder op de dag ook al op gewezen. Om duurzame keuzes te maken is naast kennis ook de wil om te veranderen erg belangrijk. “Wil je écht diervriendelijk vlees? Kies daar dan ook voor in de supermarkt.”

Ook wees zij er op dat arme mensen meestal veel zwaarder dan rijke mensen worden getroffen door klimaatverandering. Rijke mensen hebben vaak de middelen om zich aan de gevolgen ervan aan te passen. Het tegengaan van klimaatverandering is daarmee niet alleen een zaak van het beschermen van de natuur, maar ook van gerechtigheid.

Bij uitstek iets waar kerken zich voor inspannen, zou je zeggen. Want de opdracht om de armen te helpen komt in de Bijbel in maar liefst tweeduizend teksten terug, hoorden deelnemers aan de workshop ‘God in de supermarkt’. Maar in de kerk wordt het onderwerp vaak gereserveerd voor een speciale themadienst, als het überhaupt ter sprake komt, merkt Antonie Fountain op: “Kerken lopen niet voorop in groen en eerlijk. Daar gaat dus iets mis”. Terwijl kerken volgens hem ‘een fantastisch stuk gereedschap’ bieden. “Want waar vind je nou dat een groep mensen wekelijks bij elkaar komt en te horen krijgt: ‘Zo moet je leven’? En dat ze dat dan in de week erop in de praktijk gaan brengen”. Dat veel kerken tegenwoordig klein zijn, hoeft ook geen belemmering te vormen. Hij citeert wetenschapper Margaret Mead als hij zegt dat “ je nooit de kracht van een kleine groep toegewijde mensen om de wereld te veranderen moet onderschatten. In feite is het nooit anders geweest”. Laat kerkgangers die kleine groep toegewijde mensen zijn, zegt Fountain.

En die toewijding kan dus in de supermarkt al beginnen. Voor wie het graag simpel houdt, had Alfred Slomp drie tips: eet echt (iets wat je oma ook herkent als voedsel), eet niet te veel en eet planten.

Bob Lapajian

Onze kerk is een van de inmiddels meer dan 140 Groene Kerken. Kijk voor meer informatie over deze beweging op https://www.groenekerken.nl/.

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.