Nog geen reacties

Ghana: een vriendschap om te delen

Afgelopen zomer zijn we met 7 PGU-leden uit verschillende Utrechtse kerken voor een vriendschapsbezoek naar Ghana geweest. We logeerden bij onze broers en zussen van de Presbyteriaanse Nativity gemeenten in Accra, de hoofdstad van Ghana.

Er bestaat al bijna 25 jaar een bijzondere vriendschapsband tussen de PGU en Nativity. Vriendschap op basis van gelijkwaardigheid. Geen hulpverleningsproject, geen zending of andere eenzijdige missie. Nee, elkaar ontmoeten, ervaringen en ideeën uitwisselen, van elkaar leren en elkaar inspireren. In deze vriendschap vooral op het gebied van kerk en geloven, want ons geloof in dezelfde God is wat ons speciaal bindt. Dit jaar mochten wij dat in Ghana beleven.
En wat een verschillen met Nederland. Overal op straat kom je God en geloven tegen: op billboards, wegwijzers, winkels, auto’s en zelfs op een kruiwagen. In Ghana is praten over geloof zo gewoon als bij ons het hebben over het weer. En eerlijk gezegd, dat schept ruimte.

En wat hebben we veel met elkaar gepraat. Tijdens de vele officiële bezoeken, tijdens onze toeristische uitjes en gezelligheidsactiviteiten, tijdens het eten en de gewone dagelijkse dingen en natuurlijk tijdens de gesprekken rondom het thema van dit bezoek: ‘waar vriendschap is en liefde, daar is God’. En altijd werd er open en eerlijk naar elkaar geluisterd. Ook waar we soms zeer verschillend tegen bepaalde zaken aankeken. Luisteren zonder veroordelen, gelijkwaardig, nieuwsgierig en respectvol. Als echte vrienden. Dat doet wonderen.

Deze bijzondere en inspirerende ervaringen hebben wij allemaal weer naar Utrecht meegenomen. Graag laten we ook u/jou kennismaken met de positiviteit en de hartelijkheid van de Ghanezen en het bijzondere van deze vriendschap.
Als u/jij er meer over wilt horen, mail dan gerust naar het Ghanacomité. Wij komen graag in uw/jouw kerk een middag of avondje er wat over vertellen. Of misschien een leuk onderwerp voor een kringavond, de ouderensoos of juist een jongerencatechese. Want deze vriendschap is van álle PGU-leden. Graag tot ziens!

Hartelijke groet, namens de delegatie van dit jaar, Astrid Kappers (ghanacomite@gmail.com)

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.