Utrecht Lezing: Stamceltherapie

Event details

  • woensdag | 25 november 2015
  • 14:00 - 16:00
  • Parc Transwijk, Hof van Transwijk 16, Utrecht

Op 25 november vertelt Dr. Steven Chamuleau ons over de ontwikkelingen in de “Stamceltherapie: kunnen stamcellen het hart herstellen?”

Hart- en vaatziektes zijn in Nederland de belangrijkste oorzaak voor sterfte. Gelukkig zijn er in de afgelopen decennia vooral door medicijnen en dotteren enorme verbeteringen in de zorg gerealiseerd voor deze patiënten. Daardoor is de sterfte belangrijk afgenomen.

De keerzijde is wel dat er steeds meer mensen rondlopen met vergevorderd hartfalen ondanks dat zij de maximale therapie krijgen. Voor deze grote groep patiënten wordt er gezocht naar nieuwe behandelmethoden.

Tegenwoordig wordt veel onderzoek gedaan naar de rol die stamcellen daarin kunnen spelen. De vraag is nu: in hoeverre kunnen stamcellen gebruikt worden om nieuwe hartspiercellen of bloedvaatjes te vormen. Zij zouden dan een bijdrage kunnen leveren aan het herstel van het hart. Uit onderzoek blijkt dat de stamceltherapie een veelbelovende mogelijkheid is. De uitdaging hierbij is om het hart te vernieuwen, te regenereren.

In deze lezing komen we te weten wat reeds mogelijk is en wat nog toekomstmuziek is in de regeneratieve geneeskunde.

Dr. Steven Chamuleau (1969) is cardioloog in het UMC in Utrecht en gespecialiseerd in de regeneratieve geneeskunde voor hartziekten met behulp van stamcelonderzoek en in beeldvormende technieken van het hart.

De toegang en de koffie en thee zijn gratis. Wel verwachten wij een bijdrage in de collecte van minimaal 5 euro om de kosten te dekken. Iedereen is hartelijk welkom. De zaal is open vanaf 13.30 uur.