Utrecht Lezing: Nazi-Duitsland de nachtmerrie voor Europa

Event details

  • woensdag | 25 oktober 2017
  • 14:00 - 23:59
  • Parc Transwijk, Hof van Transwijk 16 in Utrecht

Lezing door drs. Max Andela
Bijeenkomst voor ouderen
Woensdagmiddag 25 oktober

Na de Duitse nederlaag aan het einde van de Eerste Wereldoorlog blijft de bevolking gedesillusioneerd achter. De nieuwe Republiek is niet opgewassen tegen de verdeeldheid, de economische wereldcrisis en de onvrede over de vredesvoorwaarden, het zogenaamde “Diktat” van Versailles. Hitler ziet zijn kans en in 1933 grijpen de nazi’s de macht. Als de belofte van een “Duizendjarig Rijk” gepaard gaat met banen en welvaart door de aanpak van grote economische projecten waaronder de wapenindustrie, ziet de bevolking in Hitler de grote leider. De gevolgen zijn bekend.Nog steeds houden de volgende vragen ons bezig:
– Vanuit het buitenland was er belangstelling en soms bewondering voor de aanpak van deze machthebbers.
– Hoe is het mogelijk dat de Duitse samenleving zich zo snel en grondig liet nazificeren. En hoe is het te verklaren dat de massa er na de verloren oorlog weer zo snel afstand van nam.
– Moeten we deze dictatoriale periode zien als een onverklaarbaar bedrijfsongeval, dat ook elders had kunnen gebeuren, of paste het in de natuurlijke ontwikkeling van de Duitse geschiedenis.

Drs. Max Andela studeerde nieuwste geschiedenis en Midden-Oosten studies. Hij is actief in de (televisie-) journalistiek. Hij doceert eveneens aan de Honours Academy van de RU en bij HOVO Utrecht.

De toegang en de koffie en thee zijn gratis. Wel verwachten wij een bijdrage van minimaal 5 euro om de kosten te dekken. Iedereen is van harte welkom. De zaal is open vanaf 13.30 uur.