Utrecht Lezing: Marc Chagall

Event details

  • woensdag | 23 september 2015
  • 14:00 - 16:00
  • Parc Transwijk, Hof van Transwijk, Utrecht

chagallMarc Chagall – De kleuren van de ziel

De kunstenaar Marc Chagall was een fenomeen. Hij werd in 1887 geboren in een Wit Russische provinciestad en groeide op in een typisch joods gezin, dat de sfeer ademde van de mystiek van het Chassidisme. Tot aan zijn dood schilderde hij vanuit de diepe indruk die de verhalen en ervaringen van zijn kindertijd op hem maakten.

De wereld van de joodse feesten, het uitgebreide familieleven en de honderden legenden en anekdotes, ze stempelden Chagall’s wezen en verschenen als de “kleuren van zijn ziel” in de honderden werken van zijn hand. Het is boeiend om in zijn schilderijen de ideeën en de beelden uit de mystieke wereld van het Oost Europese Jodendom terug te zien.

In deze lezing wordt ingegaan op de Chassidische achtergrond van Chagall’s kunst en maken we een tocht door het werk uit zijn jaren in Rusland tot 1910, zijn eerste verblijf in Frankrijk (1910-1914) en zijn tweede Russische periode (1914-1922). We bewonderen de intrigerende combinatie van beelden en kleuren die Chagall toevertrouwt aan het doek. Dit alles met behulp van een prachtige PowerPoint presentatie.

Chagall werd bijna 98 jaar oud en werkte tot op de dag van zijn dood op 28 maart 1985 in Saint Paul de Vence in de Franse Provence.

Ruud Bartlema is theoloog, beeldend kunstenaar, gefascineerd door Marc Chagall en leraar Joodse Mystiek.

De toegang en de koffie en thee zijn gratis Wel verwachten wij een bijdrage in de collecte van minimaal 5 euro om de kosten te dekken

Iedereen is hartelijk welkom. De Zaal is open vanaf 13.30 uur